Minor in Sweden

De buitenlandminor in Zweden

Na enkele weken voorbereidend werk om alles in kannen en kruiken te hebben, ben ik medio augustus 2011 naar Zweden getrokken om een semester aan de Linnæus University in Växjö door te brengen. Ik wilde daar mijn minor “Management and Organisation studies” behalen.

Bij aankomst...

Na een lange rit met broers en zwager en wat feesten in Stockholm kwam ik midden augustus aan in Växjö. Een beetje aan de vroege kant, zo bleek, want de eerste week was ik zowat de enige op het campus waar ik woonde en studeerde. Na die eerste wat vervelende week kwam alles om me heen echter helemaal tot leven. Waar ik dacht een van de weinige buitenlanders te zijn, bleken er naast mij zo veel meer internationale studenten richting Växjö te zijn getrokken. Al gauw leerde ik mensen kennen uit vele verschillende landen en regio’s: Zweden, Amerikanen, Belgen, Spanjaarden, Aziaten, Oost-Europeanen en zelfs enkele Afrikanen en Oceaniërs.

Het leven op de campus

Het leven op zo’n campus als in Zweden doet erg denken aan de van films bekende Amerikaanse opzet. Je woont en ‘werkt’ op dezelfde campus, op een steenworp afstand heb je beschikking over supermarkten en vele andere dingen om je benodigdheden te kopen. Hartje centrum Växjö is een half uurtje lopen. Door deze opzet merk je snel dat je erg veel met je nieuwe vrienden op gaat trekken, zo heb ik vrijwel dagelijks in gezelschap van anderen bij iemand gegeten, nooit alleen. Je buurman/vrouw links, rechts, boven en onder zijn net als jij allemaal student en vinden het vaak gezellig en financieel verantwoord om lekker samen te gaan eten. Betaal je één keer eten voor een grote groep, kun je daarna weer twee weken lang overal zelf gaan profiteren.

Vrije tijd, naast je studie

Er moest natuurlijk ook gestudeerd worden. Dit hield mij ongeveer tien uur per week bezig plus nog twee uurtjes per week om vrijwillig wat basis Zweeds te leren. De rest van de tijd was ik aan het sporten, reizen, eten, films kijken en wandelen in gezelschap van veelal andere internationale studenten. Naast het behalen van de minor (wat natuurlijk belangrijk is) is er één ding wat internationaal studeren nog veel belangrijker maakt en dat is nieuwe connecties opdoen met mensen over de gehele wereld. Deze hou je in sommige gevallen nog lang na het studeren daar in stand. Zo heb ik zelf nu nog veel contact met enkele Amerikanen en Skypen we ondanks het tijdverschil nog regelmatig met elkaar. De kans dat zij even naar Europa komen is niet zo groot maar mocht ik een keer naar Amerika gaan weet ik nu vast zeker waar ik een tijdje al ‘couchsurfend’ vakantie kan gaan vieren.
Ik kan in ieder geval zeggen dat het studeren in het buitenland tot nu toe (zeker op studiegebied) mijn beste keuze ooit is geweest.’