Minor in Bulgarije

De buitenland minor in Bulgarije

Bulgarije. Nou niet bepaald een boven-aan-je-lijstje land, toch? Eerlijk gezegd was dat bij mij ook niet het geval. Na enkele verwoede pogingen om een buitenlandminor in Engeland of Spanje te volgen, kreeg ik lucht van een Amerikaanse Universiteit in Bulgarije. En die lucht rook goed.
Mijn naam ik Nicky Lenaers, 23 jaar, en ik studeer ICT & Media Design aan Fontys Eindhoven. Al vanaf mijn tweede jaar wist ik één ding zeker: Ik ga een keer in het buitenland studeren! Zodoende kwam ik terecht aan de zogeheten ‘American University in Bulgaria’, kortweg de AUBG, in het kleine Bulgaarse plaatste Blagoevgrad. Op basis van een Erasmusbeurs wilde ik me gedurende een half jaar wat meer verdiepen in Informatica en Informatie Systemen. Zo gezegd, zo gedaan.

De Amerikaanse Universiteit in Bulgarije

Het eerste dat opvalt, is het systeem van de Universiteit. Hier in Nederland kiezen we één opleiding, krijgen daar een scala aan vakken bij die we braaf volgen en halen zo ons diploma. Op een Amerikaanse Universiteit is dat wat anders. Per semester kies je een eigen pakket aan vakken. Het komt voor dat vakken gedurende sommige semesters niet worden gegeven. Ook heb je soms geluk met een ‘speciaal’ vak dat een docent eens per jaar gedurende één semester geeft. Uiteindelijk stel je zo per semester je studie samen. Een keer wat anders is ook wel eens leuk!
En dan volgt het leven à la campus. Na een veel te gezellige introductieweek begin je dan eindelijk met studeren. Wonen en studeren gaan dan ook hand in hand. Je eet, slaapt, woont en praat op de campus, waar je leeft in één van de vele ‘dorms’. Met een beetje geluk heb je relaxte kamergenoten en vindt je snel genoeg je draai.

Aan voorzieningen ook zeker geen gebrek bij de AUBG. Met een uitgebreide cafetaria, grote gymzaal, fitnessruimte, openbare TV's, koffieruimte en loungebanken kon je op elk moment van de dag jezelf even terugtrekken om te studeren of juist mengen onder de vele inspirerende studenten die er rondlopen. Mijn dagen werden vaak gevuld door uiteraard een paar colleges, maar daarnaast ook veel sociale omgang. Het ontspannen, praten en rondhangen met andere studenten is dan ook wat de meeste indruk op mij heeft gemaakt. In totaal lopen er tientallen nationaliteiten rond op AUBG, waarvan iedereen een eigen achtergrond heeft. Het is dan ook enorm interessant om met iedereen een praatje te maken en je in te leven in andermans herkomst. Ik kan je vertellen, niet iedereen heeft het zo goed als wij Nederlanders.

Vrije tijd naast je studie

Een van de leukste dingen die ik heb gedaan naast het studeren is reizen. Vanuit de AUBG wordt letterlijk elk weekend wel een uitstapje verzorgt voor nagenoeg geen geld. Zo ben ik o.a. afgereisd naar Melnik en Petrich (twee kleine dorpjes in Bulgarije), de kust van Griekenland, Seven Rila Lakes (een van de mooiste natuurgebieden die ik ooit heb gezien) en zelfs Istanbul!

Ook in de zogeheten 'Fall Break' ben ik wat afgereisd. Na een spiksplinternieuwe backpack te hebben gescoord zijn we met een zevental studenten vanaf Sofia afgereisd naar Boekarest, Roemenië. Daar hebben we wat vrienden ontmoet van enkele Spanjaarden die mee reisden, cultuur gesnoven en de nodige lokale drank genuttigd, om vervolgens een 19 uur durende treinreis af te leggen naar Boedapest, Hongarije. In elk land moesten we eerst weer nieuw geld uit de muur trekken, gezien alle verschillende valuta's in die landen. Uiteindelijk zijn we van Boedapest doorgereisd naar Belgrado, Servië. Hier hebben we onze derde en laatste hostel uitgezwaaid en kwamen na 10 mooie dagen weer aan op de campus van AUBG. Zo geschiedde een van de mooiste weken die ik tijdens mijn studie heb meegemaakt.

Studentenleven

Je zat er waarschijnlijk al op te wachten: uitgaan! Bulgarije is een relatief goedkoop land wat betreft drank en tabak vanwege lage accijns. Dit betekent dat je voor 2 leva (omgerekend 1 euro) een halve liter bier achter je kiezen hebt. In een kroeg. Op vrijdagavond. Dit zijn dus prijzen waar we in Nederland slechts van kunnen dromen. Het uitgaan is verder erg leuk in het kleine Blagoevgrad. Er zijn een handjevol kroegen en clubs waar het gros van de studenten enkele avonden per week te vinden is. Ook is een leuke karaokebar genaamd 'Piano Bar'. En ik haat karaoke tot op het bot, maar geloof me, in die bar zong zelfs ik na enkele weken uit volle borst mee!

Als dan het einde van de buitenlandminor nadert kom je erachter dat je stiekem erg goede vrienden hebt gemaakt. Je hebt je compleet aangepast aan de leefomstandigheden en het hele plaatje voelt dan ook als 'thuis'. De AUBG heeft een blijvende indruk gemaakt en alle nieuwe ervaringen die ik heb opgedaan deden me beseffen hoe geweldig het is om je zo nu en dan eens in het diepe te gooien en alles maar gewoon op je af te laten komen. Studeren in het buitenland is zeker de moeite waard!

P.S. Wil je echt even sfeer proeven op AUBG? Bekijk dan de hierboven geplaatste awesome lipdub, gemaakt in mijn studieperiode aan AUBG!