Inhoud

Werkveld

Projecten

Meer info

Video

Health TEC

In de minor Health Tec komen studenten vanuit verschillende disciplines samen om te werken aan producten, die verzorgers/patiënten in de zorg in staat stellen om hun leven aangenamer te maken.

Deze minor wordt alleen in het Nederlands aangeboden!

"Door te werken in een multidisciplinair team ervaar je, dat je een probleem vanuit verschillende invalshoeken kunt benaderen en dat opent je ogen. Daarnaast leer je veel beter wat je eigen waarde is als ICT-er. “

Mick Wijnands - Student

Inhoud

Binnen de gezondheidszorg spelen allerlei trends. De rol van ICT is daarin groot. Denk daarbij aan e-health, serious gaming, ambient intelligence, chatbots etc. Dus de rol van ICT-ers zal binnen de zorg alleen maar toenemen. De minor Health Tec biedt je hier een goede voorbereiding op.

Tijdens deze minor werk je samen met studenten uit andere opleidingen aan nieuwe technologische producten binnen de zorgsector. Studenten zijn afkomstig uit de paramedische sector (bijvoorbeeld verpleegkunde, logopedie), de sociale sector (bijvoorbeeld toegepaste psychologie en gerontologie) en andere technische opleidingen, zoals bijvoorbeeld werktuigbouwkunde. Het onderwijs is vormgegeven rond interdisciplinair projectwerk.

Het onderwijs zelf wordt verzorgd door diverse instituten binnen Fontys Hogescholen (ICT, Engineering, Techniek en Logistiek, Mens en Gezondheid, Paramedisch). Hierdoor ontstaat een zeer gevarieerd onderwijsprogramma. Naast de vakinhoud is er veel ruimte voor gastcolleges en excursies.

Werkveld

Doordat de opdrachten voor projecten komen vanuit diverse opdrachtgevers binnen de zorg (GGzE, diverse verpleegtehuizen, Futuris, ziekenhuzen etc) bestaat er een nauwe band met de opdrachtgever en vloeien hier vaak mooie stage- of afstudeerprojecten uit voort. Soms ook leidt dit tot het ontstaan van een eigen bedrijf.

Projecten

Project Lingabites

In het project Lingabites hebben studenten vanuit Logopedie, Electrotechniek en ICT samengewerkt aan een spel om de taalontwikkeling bij de peuters met een meervoudige beperking te stimuleren. Dit spel was in basis al in 2007 ontwikkeld, maar moest sterk verbeterd/gemoderniseerd worden. Het resultaat is een spel, dat werkt via een arduino en tablet en dat zeer lovend werd ontvangen tijdens de eerste gebruikerstesten.

Project iPinata

Binnen het project iPinata hebben een ICT- student, een student Human Resource Management en een student Orthopedische Techniek een prototype ontwikkeld om werknemers en studenten van de TU/e meer te laten bewegen. Hiervoor hebben ze die iPanata ontwikkeld. Een soort boksbal, waar tegen geslagen kan worden met een foam knuppel. Toen mensen het prototype mochten uittesten, bleek dat bij een groot deel van de mensen hun energie stijgt en hun stress level daalt.

Draai dementie terug

In dit project hebben studenten met diverse achtergronden een zeer vergevorderd product ontwikkeld. Dit wordt ingezet door de Schakelring, een zorginstelling in Midden Brabant. Deze platenspeler speelt muziek af op het moment dat mensen eraan draaien. Een handeling, die voor vrijwel iedereen duidelijk is. Personeel of familie kan een usb-stick erin stoppen om muziek te laten spelen, die een client waardeert, herkent.

Meer info

Toelatingseisen:
Deze minor is toegankelijk voor alle studenten van een Nederlandse HBO instelling.

Inschrijftermijn:
De minor wordt twee keer per jaar aangeboden. Inschrijving verloopt via ProgressWWW.

Deadlines:

Minor voorjaar 2022: uiterlijk 15 december 2021

Meer informatie kun je opvragen bij: Anke Eyck | a.eyck@fontys.nl