Inhoud

Werkveld

Meer info

ICT & Applied Data Science

Nooit eerder waren er zoveel grote hoeveelheden data beschikbaar. Mensen en sensoren produceren een enorme hoeveelheid data. Binnen de specialisatie “ICT & Applied Data Science” leer je grote hoeveelheden data te verkrijgen, te analyseren, te interpreteren en toe te passen op een (ethisch) verantwoorde manier. Hoe kun je ervoor zorgen, dat bedrijven, ziekenhuizen, overheidsinstellingen en andere organisaties hun werk beter kunnen doen met behulp van de gevonden data?

*Deze specialisatie wordt uitgefaseerd en in het nieuwe curriculum vervangen door Artificial Intelligence

Met data zijn we op weg naar een slimme samenleving

Gerard Schouten - Specialisatie-eigenaar ICT & Applied Data Science

Inhoud

Binnen deze specialisatie leer je om te gaan met “Big Data”. Het gaat hierbij om het verzamelen, opslaan, analyseren, en interpreteren van data. Je levert een bijdrage aan bedrijven, overheidsinstellingen, ziekenhuizen, en andere organisaties, zodat zij hun werk beter kunnen doen met behulp van die data. Je leert in deze specialisatie meer over het opschonen van data, algoritmes waarmee je data kunt analyseren en schaalbare databasesystemen. Maar ook onderwerpen als data-visualisatie en rapporteren met behulp van dat komen aan bod. Ook besteden we aandacht aan privacy en juridische en ethische aspecten van persoonsgegevens.

Hou jij van puzzelen met cijfers, draai jij je hand niet om voor wat programmeerwerk en heb je affiniteit met wiskunde en/of statistiek? Dan is dit wellicht een goede specialisatie voor jou. Na het volgen van deze specialisatie, ben je een expert op het gebied van “data”. Je weet wat datakwaliteit inhoudt en kunt gegevens opslaan met schaalbare ICT- oplossingen. Je kunt grote hoeveelheden data analyseren met “state-of-the-art” algoritmes en je kunt de gevonden resultaten visualiseren en interpreteren. Dit is voor veel organisaties essentieel, aangezien datasets snel groeien en een steeds belangrijkere “asset” worden.

Werkveld

Het werkveld van toegepaste datawetenschappen is volop in ontwikkeling, dus we weten nog niet precies hoe het er over vier jaar uitziet. Maar we weten al wel dat je na het volgen van deze specialisatie erg gewild bent voor de arbeidsmarkt. Er is veel vraag naar data-specialisten. Je kunt aan het werk als “data-practitioner” bij een bestaande organisatie of wie weet start je als zelfstandig ondernemer je eigen “data-science” bedrijf.

Meer info

Wil je meer weten over de vakken, die je in deze specialisatie krijgt, kijk dan naar de PCI-cursussen in Canvas: