Inhoud

Werkveld

Video

ICT & Cyber Security

Het internet kent vele bedreigingen. Door alle vormen van cybercrime zijn steeds meer securityprofessionals nodig om veilige systemen te ontwikkelen en om tijdig en efficiƫnt te kunnen reageren op de overgebleven bedreigingen. Onderdeel hiervan is het opzetten van securitymonitoringomgevingen om securitygevaren te kunnen opsporen en om trends in malware en hackingaanvallen te kunnen volgen. Grote bedrijven hebben daarnaast ook specialistische security response teams (CSIRT), waarin security-incidentonderzoek wordt gedaan zoals securitytesten (pentesten), malware onderzoek, forensisch onderzoek of breder security-incidentonderzoek.

"Cyber space is a battlefield"

Casper Schellekens - Docent ICT & Cyber Security

Inhoud

Binnen deze specialisatie leer je alles over security: de bedreigingen, de opsporing en analyse daarvan en de mogelijke oplossingen. Hierbij is een hackermindset belangrijk. Als security-engineer leer je een beveiligingsfunctionaliteit gestructureerd te ontwikkelen. Je ontwikkelt kennis van netwerk- en servertechnologie. Hiermee leer je securitymonitoring opzetten om bijvoorbeeld voor bedrijven hacking-aanvallen, malware-infecties of ander misbruik zichtbaar te maken. Ook leer je over het opzetten en uitvoeren van security-onderzoek zoals pentesten, forensisch onderzoek of malware-analyse. Techniek staat voorop, maar een securityspecialist kan geen technische oogkleppen hebben en leert bijvoorbeeld ook over oorzaken en vormen van cybercrime, de mens als zwakke schakel in de beveiliging, securitygerelateerde wetgeving en ethiek.

Wil je meer weten over de inhoud van deze specialisatie, bekijk dan de blokboeken op Sharepoint.

Werkveld

Beroepen in het ICS werkveld zijn pen-tester, security engineer, netwerk engineer, of (Unix) server beheerder.
Bedrijven uit dit werkveld, die bij het onderwijs betrokken zijn, zijn de Rabobank, Snow Unix specialisten, KPN, Madison Gurkha, Onsight Solutions en Atos.