Inhoud

Werkveld

Video

ICT & Cyber Security

Het internet kent vele bedreigingen. Door alle vormen van cybercrime zijn steeds meer security professionals nodig om goed beveiligde IT-systemen, -applicaties, en -omgevingen te ontwikkelen en om verdere beveiligingsmaatregelen te nemen. Binnen de specialisatie kijken we naar de aanvalskant en naar de verdedigingskant van cyber security. Voor de aanvalskant ontwikkel je je hacking skills en leer je om deze in te zetten in security testen (pen-testen, red teaming, vulnerability research). Dit pas je vervolgens ook echt toe in security testen voor partnerbedrijven. Voor de verdedigingskant leer je een veilige netwerkomgeving op te zetten, hoe je de bedreigingen kunt monitoren en detecteren en hoe je kunt reageren op bedreigingen en incidenten (blue teaming). Andere aspecten die aan bod komen zijn cyber crime & wetgeving, privacy wetgeving, responsible disclosure, cryptografische toepassingen, risicomanagement, gebruikers awareness. Na de stage kun je in de minor verder specialiseren in cyber security red teaming, blue teaming en security engineering.

“Capture the Flag (CTF) omgevingen en events zijn een leuke manier om je hacker mindset en hacking skills te ontwikkelen. Learning by hacking!”

Casper Schellekens - Docent ICT & Cyber Security

Inhoud

Binnen deze specialisatie leer je alles over security: de bedreigingen, de opsporing en analyse daarvan en de mogelijke oplossingen. Hierbij is een hackermindset belangrijk. Als security-engineer leer je een beveiligingsfunctionaliteit gestructureerd te ontwikkelen. Je ontwikkelt kennis van netwerk- en servertechnologie. Hiermee leer je securitymonitoring opzetten om bijvoorbeeld voor bedrijven hacking-aanvallen, malware-infecties of ander misbruik zichtbaar te maken. Ook leer je over het opzetten en uitvoeren van security-onderzoek zoals pentesten, forensisch onderzoek of malware-analyse. Techniek staat voorop, maar een securityspecialist kan geen technische oogkleppen hebben en leert bijvoorbeeld ook over oorzaken en vormen van cybercrime, de mens als zwakke schakel in de beveiliging, securitygerelateerde wetgeving en ethiek.

Wil je meer weten over de inhoud van deze specialisatie, bekijk dan de blokboeken op Sharepoint.

Werkveld

Beroepen in het ICS werkveld zijn pen-tester, security engineer, netwerk engineer, of (Unix) server beheerder.
Bedrijven uit dit werkveld, die bij het onderwijs betrokken zijn, zijn de Rabobank, Snow Unix specialisten, KPN, Madison Gurkha, Onsight Solutions en Atos.