Inhoud

Werkveld

Projecten

Meer info

ICT & Education

Lijkt het jou leuk om als docent voor de klas te staan? Haal jij energie uit het uitleggen van ICT-toepassingen aan anderen? Wil jij alles weten over hoe iemand het beste leert en ben jij op zoek naar een baan waar geen dag hetzelfde is? In de specialisatie ICT & Education leiden we op voor het hybride docentschap. Je leert samengevat twee dingen: we helpen je ontwikkelen tot een bevoegde en bekwame docent ICT en daarnaast leer je een vraag in het (onderwijs)veld te vertalen naar bruikbare ICT-oplossingen.

In deze specialisatie volg je een educatieve track, die verzorgd en beoordeeld wordt door docenten van de Fontys Pedagogische Technische Hogeschool. De track bestaat uit verschillende fases, die aan bod komen tijdens de specialisatiesemesters.

"Bij succesvolle afronding ontvang je het getuigschrift HBO-ICT, waarop tevens vermeld staat, dat je hebt voldaan aan de bekwaamheidseisen onderwijspersoneel. Je bent daarmee bevoegd om les te geven in ICT op het vmbo, mbo en in de onderbouw van havo en vwo."

Karin Valke - Specialisatie-eigenaar ICT & Education

Inhoud

In deze specialisatie ga je aan de slag met theoretische concepten op het gebied van onderwijs, je gaat ervaring opdoen als stagiair docent binnen praktijksituaties en je werkt aan je professionele ontwikkeling. Je loopt stage op een school en je doet ervaring op met allerlei onderwijsactiviteiten. Deze activiteiten zijn het maken en uitvoeren van onderwijsactiviteiten, leerlingen begeleiden, evalueren en beoordelen. Daarnaast is het belangrijk dat je tijdens het professioneel handelen leert communiceren met collega’s en leerlingen, plannen, organiseren en samenwerken. Er wordt ook verwacht dat je reflecteert op je handelen en dat je daarvan leert. Om het professioneel handelen op de stageschool goed uit te voeren word je tijdens de onderwijsdagen vanuit de PTH (lerarenopleiding) ondersteund, dit kan zijn met theorie over het geven van onderwijs, maar ook door het uitvoeren van opdrachten met je medestudenten.

Je ICT-stage (S5) en ICT-afstuderen (S8) worden begeleid en beoordeeld door docenten van Fontys Hogeschool ICT. Daarin heb je de ruimte om met je ICT competenties aan de slag te gaan om een ICT-oplossing te ontwikkelen. Dat kan in een onderwijscontext maar zeker ook in het bedrijfsleven. Je opdracht heeft in ieder geval een duidelijke link met education; het leren van mensen in de breedste betekenis.

Werkveld

Met deze specialisatie vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt. Er is al jaren een tekort aan technisch geschoolde docenten voor het technisch beroepsonderwijs. Na je afstuderen kun je werkzaam zijn als docent ICT gecombineerd met een aantal dagen als ICT-er in de beroepspraktijk. Volledig voor de klas of volledig als ICT-er is natuurlijk ook een mogelijkheid. Met je didactische vaardigheden ben je zeker welkom in het bedrijfsleven om ICT cursussen of trainingen te verzorgen.

Projecten

Voor de leermiddelendienst mbowebshop.nl kreeg ik vanuit het bedrijf IT-Workz de vraag een webapplicatie te ontwikkelen, die digitale leermiddelen kon tonen en daar een didactische verdieping aan toe te voegen. Binnen mijn stageperiode heb ik onderzoek gedaan naar de mogelijkheden, geadviseerd en een proof of concept aangeleverd en die vervolgens getest bij de klanten. Op dit moment wordt de zogeheten readerservice gebruikt door 65.000 leerlingen op het mbo.

AlgebraKiT is een bedrijf dat onder andere digitaal rekenonderwijs voor havo ontwikkelt. Ik heb als stageopdracht hiervoor een grafieken widget ontwikkeld. Bij de uitwerking hiervan kwam mijn expertise als docent ICT mooi samen met mijn expertise op het gebied van ICT & Media Design. In de ontwikkeling moest ik rekening houden met verschillende aspecten:

  • de gebruiker, denk aan usability van de widget;
  • het didactische gedeelte, hoe leert een leerling een grafiek tekenen;
  • en het technische gedeelte, hoe bouw ik nu zo’n widget.

Meer info

Wil je meer weten over de inhoud van de semesters? Raadpleeg dan de blokboeken/studiehandleidingen op de fhict portal.

Voor deze specialisatie maken we gebruik van de elektronische leeromgeving N@tschool van de Pedagogisch Technische Hogeschool. Om die reden vind je in Canvas niets over ICT & Education.